Bruksanvisning

1. Fyll formen med vann ca 1 cm fra toppen på formen.

2. Legg i dekorasjoner

3. Legg et isolerende lokk i papp eller plast over formen før du fryser islykten.

Frys i 12-24 timer avhengig av temperaturen ute eller i fryseren.

4. La formen med isen i stå i 20 min i romtemperatur før du begynner prosessen med å få islykten ut av formen.

5. Sett formen opp-ned og fyll vann (ikke vamt) i kjernen. La stå i 5 min.

6. Øk temperaturen på vannet gradvis til isen slipper formen. 

7. Etter at du har den ferdige islykten, sett den ut i snøen med et tent vanlig kubbelys i kjernen.

Eller i en skål med noen dekorsteiner i for innebruk.

Tips for en vellykket islykt

Bruk ikke telys med metallholder. Metallet leder varme og isen inne i kjernen smelter raskere.

Brukt kokt og avkjølt vann for en klarere islykt.

Bruk en glass-skål som har volum nok til å samle alt smeltevannet for innebruk.

Legg et isolerende lokk over formen før du fryser islykten. Dette kan være en papp-plate, et lokk fra en isboks el.l. Det viktigste er at det dekker heleåpningen på formen. Lokket gjør at formen isoleres fra toppen, som igjen gjør at isen fryser jevnere og ikke sprenger innover mot kjernen av formen og blir «hengende». Dette er som regel grunnen til at det tar tis å få islykten ut av formen.

La isen fryse minimum 12 t, avhenger av temperaturen i fryseboksen eller om du fryser islykten ute. Om du ser vannbobler som beveger seg i isen når du beveger på formen er ikke islykten ferdig frosset.

 

Noe idéer for et kreativt resultat.

Slipp fantasien løs, det er utrolig hva som kan fryses ned i isen, men ta hensyn til at materialet ikke kan antennes av flammen inne i islykten.

Elementer som kan anvendes:
Frukt, Sitron eller reker for rekeparty.
Julestjerner, roser eller annen blomst etter anledning.
Rene klare lykter i nysnøen er utrolig vakkert!

Slipp fantasien løs!

Vær forsiktig med brennbart materiale som kan falle inn mot lyset idet lykten smelter.